Ved du heller ik hvilken motorolie du skal vælge?

Motorolie er en smøreolie, der anvendes til motorer. Den er beregnet til at reducere friktion og slid på motordele og beskytte mod korrosion. Motorolien hjælper også med at holde motorer rene ved at opsamle snavs og andre forurenende stoffer. Med tiden nedbrydes motorolien og bliver mindre effektiv, så den skal udskiftes med jævne mellemrum. Typen af motorolie, viskositet og andre faktorer kan variere afhængigt af motortypen

Hvordan virker motorolie?

Motorolie er afgørende for, at din motor fungerer korrekt. Den smører motorens bevægelige dele for at mindske modstand og forebygge slid og fjerner også støv og snavs fra motoren for at holde den ren. Hvis din bil ikke har nok olie, kan motordelene generere friktion og varme, hvilket kan forårsage alvorlige skader på din bil og din pengepung.

Hvilken motorolie skal man vælge?

Hvis du har en dieselmotor i din bil, skal du vælge en motorolie med bogstavet “C”. Hvis din bil har en benzinmotor, skal du vælge en motorolie med bogstavet “S”. Du kan også vælge en motorolie med “SC”, som kan bruges til både benzin- og dieselmotorer. Sørg for at du bruger den rigtige motorolie til din bil for at holde den kørende uden problemer.

Hvilke former af motorolie er der?

Det er et smøremiddel, der hjælper med at beskytte din motor mod slitage. Tallene på motorolien, f.eks. 10W-40 (viskositet), beskriver oliens tykkelse, og hvordan olien opfører sig (dens evne til at smøre motoren) under forskellige temperaturforhold. Det betyder, at det ikke siger noget om kvaliteten af olien.

Der findes tre forskellige motorolier baseret på viskositet: vinterolie, multigrade-olie og monograd-olie

Vinterolie er mærket med et “W”, f.eks. 5W. Det betyder, at olien er egnet til vinterbrug. En tynd olie smører hurtigt ved koldstart (den jo lavere tallet foran “W”, jo bedre flow i koldt vejr), mens en tykkere olie beskytter motoren bedre i de varme sommermåneder.

Multigrade-motorolier er mærket med et “W” og et tal, f.eks. 10W-40. Det betyder, at olien er egnet til både vinter og sommer brug. Olien er tyndere, når den er kold (jo lavere tallet før “W”), og tykkere, når den er varm (jo højere tallet efter “W”).

Engangsolier til motorer er kun mærket med et tal, f.eks. 40. Det betyder, at olien kun er egnet til brug i én sæson, som regel sommeren.