Søvnløshed kan slå dig ihjel

En tredjedel af voksne får ikke nok søvn. Hvis dette står på over længere tid, kan det have alvorlige konsekvenser for dit helbred.

En tredjedel af voksne verden over får ikke nok søvn og har svært ved at sove. Søvnløshed over længere tid har seriøse og alvorlige konsekvenser for din krop og hjerne. De fleste tror, at 7-9 timers søvn er tilstrækkeligt. Det er endda også anbefalet af læger for de fleste voksne. Andre mener, at de sagtens kan nøjes med færre timers søvn på grund af deres arbejde eller familiesituation med børn. Men faktisk kan man følge en grundantagelse som hedder: “Jo kortere du sover, jo kortere lever du”.

De fleste voksne har faktisk brug for mellem 7-9 timers søvn, og børn har brug for endnu mere, da kroppen kræver en masse energi for at vokse og udvikle sig. Men det kan også sagtens variere, og i sjældne tilfælde kan nogle voksne nøjes med blot en håndfuld timers søvn, hvor andre har brug for 11 timers søvn.

Men uanset dit indre ur, så vil mangel på søvn forårsage fysiske og mentale sundhedsproblemer.

HUD HELER IKKE LIGE SÅ EFFEKTIVT EFTER SKADER HVIS DU ER TRÆT

En dårlig søvnkvalitet er forbundet med kroniske hudproblemer. Hvis du har fået solskader eller andre skader på huden, har huden ikke mulighed for at komme sig fuldstændigt og hele effektivt, hvis du lider af søvnløshed. Aldringstegn på huden kan derfor også skyldes søvnbesvær.

PERSONER MED SØVNUNDERSKUD HAR SVÆRERE VED AT KONTROLLERE IMPULSER, HVILKET KAN FØRE TIL USUNDE VANER

Personer som ikke kan sove og lider af mangel på søvn har naturligt flere cravings af usunde måltider. De har også sværere ved at modstå mad med et højt kalorieindhold og svært ved at kontrollere deres impulser.

Undersøgelser peger på, at det opstår på grund af en hormonel ubalance som er forårsaget af mangel på søvn og søvnunderskud. Denne ubalance er typisk også forbundet med et højt BMI og fedme.

SØVNLØSHED KAN SKABE EN FØLELSE AF ENSOMHED

Undersøgelser blandt unge personer viser, at de er i risikozonen for at gå rundt og føle sig ensomme, hvis de samtidig lider af søvnløshed. Det bliver sværere at skabe- og opretholde sociale kontakter med andre mennesker. Der er en større andel af personer, som lider af søvnproblemer, som også giver udtryk for, at de føler sig ensomme.

Det kan desværre hurtigt blive en ond cirkel. Personer som er ensomme har større risiko for ikke at få ordentlig eller tilstrækkeligt med søvn.