Sådan vælger du den rette fiskestang – 3 gode råd

Som nybegynder kan det virke som en uoverskuelig opgave at finde den rigtige fiskestang. Mange forskellige parametre spiller nemlig en rolle, når du skal vælge. Derfor får du i artiklen her 3 gode råd til, hvordan du finder den bedste fiskestang til dig og dine behov.

Vælg stanglængde på din fiskestang efter, hvad du fisker efter

Det første, du bør gøre, er at overveje, hvor lang din fiskestang skal være. Længden måles fra spidsen og helt til enden af håndtaget. Du kan få fiskestænger på fire fod og helt op til 14 meter. Den rette længde for dig afhænger af, hvad du fisker efter, og hvor du fisker.

De kortere fiskestænger kaster kortere afstande, og de er nemmere at styre, når du kæmper med fisk. Derfor kan en kortere fiskestang være det bedste valg til større fisk. De er også ganske fornuftige til trolling, hvor stangen er spændt fast til en båd, der trækker linen gennem vandet.

Hvis du foretrækker surfcasting, dvs. at du fisker direkte på kysten i stedet for en mole eller båd, har du brug for en stang, der kaster længere afstande. Her bør du derfor vælge en længere fiskestang.

Overvej kastevægt for optimale kast

Når du vælger fiskestang, er det også vigtigt at undersøge kastevægt. Kastevægt angiver størrelsen af det endegrej, stangen er designet til at bruge. Er du f.eks. på udkig efter en stang til put-and-take, hvor du skal bruge små blink på 8 gram, skal fiskestangen have en kastevægt ned til mindst 8 gram. Det kan være angivet på fiskestangen således: “Kastevægt 7-20 gram”.

Kastevægten er producentens anbefalede vægt til optimale kast. Dog kan du godt bruge tungere agn end anbefalet. Stangen knækker ikke af det, men det vil belaste den og påvirke din fiskeoplevelse.

Fiskehjulet skal matche typen af fiskestang

Du har også brug for et fiskehjul til din fiskestang. Er du ny inden for fiskeri, er et fastspolehjul ofte et godt valg. Det er let at anvende og passer til forskellige behov. Gå efter et fiskehjul med minimum 5 kuglelejer for en god fiskeoplevelse.

Fiskehjulets størrelse skal matche din fiskeritype og den fiskestang, du bruger. F.eks. er et fastspolehjul i størrelse 3000 velegnet til kystfiskeri, imens størrelse 5000 er god til havfiskeri.

Find din nye fiskestang hos Effektlageret

Hos Effektlageret præsenteres du for et stort udvalg af fiskestænger i høj kvalitet. Her finder du spinnestænger, triggerstænger, Bombarda stænger og meget andet, der giver dig de bedste forudsætninger for god fangst.