Jussi Adler-Olsen – Danmarks helt egen krimi-fyrste

Krimibøger, om hvorvidt det er en lydbog eller blot en bog, er måske den mest populære genre indenfor litteratur. Krimi-genren buldrer derudaf og er for mange læsere et absolut go-to valg når der skal læses. Hvis man snakker om krimibøger, så er det meget svært at komme udenom Jussi Adler-Olsen. Den utroligt succesfulde forfatter har med sine spændende og dramatiske krimier skabt sig et kæmpe navn indenfor litteratur og forfatterskab, hvor han har solgt over 14 millioner eksemplarer jorden rundt.

Så hvis du er på udkig efter en god og velskrevet krimi som formår at holde dig helt ude på kanten af stolen, så er Jussi Adler-Olsen et utroligt godt bud.

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen med det folkelige navn Carl Valdemar Jussi Adler-Olsen blev født 2. august 1950. Hans rejse mod at blive en af Danmarks mest succesfulde forfattere har dog ikke været helt ligetil, hvor han først blev fuldtidsforfatter i 1995. Jussi Adler-Olsen har i sin ungdom studeret både medicin og samfundsfag på Københavns Universitet, hvor han dog imens også arbejdede som tegneserieforfatter, forlægger og korrekturlæser for flere forskellige magasiner.

Jussi Adler-Olsen’s helt store gennembrud kom i 2007 da han udgav det første bind i serien kaldet ”Afdeling Q”. Bogen hed Kvinden i buret og skulle vise sig at være først spædestik i en global bogsucces, som satte den danske forfatter på verdenskortet indenfor krimi-genren. Herhjemme i Danmark har Jussi Adler-Olsen solgt omkring 3,5 millioner bøger – og mere end 14 millioner på verdensplan. Hans enorme succes har givet ham en status som en sand krimi-fyrste.

Afdeling Q – Jussi Adler-Olsen’s svendestykke

Afdeling Q er en bogserie af Jussi Adler-Olsen, som først udkom i 2007 med debuten ved navn ”Kvinden i buret”.  Den populære serie handler om en helt bestemt afdeling på politigården kaldet ”Afdeling Q”, hvis funktion er at opklare allerede lukkede sager. Hovedpersonen er den kontroversielle vicekriminalkommissær Carl Mørck, som også er leder af Afdeling Q. Carl Mørck får følgeskab af hans partner Assad og deres skarpe sekretær Rose.

I hver bog i serien har Jussi Adler-Olsen valgt at fokusere på en bestemt sag i hvert eksemplar. Man følger Carl Mørck og Assad og deres forsøg på at opklare henlagte sager, hvor forbrydelserne tit har et par overskyggende temaer – magtmisbrug og et ekstrem indhold af had. Den spændende og hæsblæsende fortælling om Carl Mørck og resten af afdeling Q blev kun endnu mere folkelig og populær da det første bind blev filmatiseret i 2012. Filmene baseret på Jussi Adler-Olsen’s romaner blev hurtigt favoritter i alle biograferne rundt om i Danmark.