Fodblik – hvad er det, og hvorfor er det godt til hjemmet?

Man hører ordet fodblik, og tænker måske i første omgang ikke nærmere over, hvad det er. Noget der har at gøre med fødder, ville de fleste retmæssigt antage, fordi ordet i sig selv ikke er så sigende. I hvert fald ikke hvis ikke man er erfaren eller har sat sig ind i byggebranchen. Men hvad er fodblik egentlig, og hvorfor kan det være godt at installere i hjemmet?

Hvad er fodblik?

Fodblik handler ikke på sin vis om fødder – i hvert fald ikke de menneskelige af slagsen. Nej, fodblik henviser i stedet til hustag. Mere specifikt bruges det som inddækning mellem tagrenden og tagfoden. Tagfoden er, for de der ikke kender til det i forvejen, den nederste del af taget, som stikker en smule ud over bygningens facade, og blandt andet skærmer mod nedbør. Fodblik er altså imellem tagrenden og tagfoden, og sørger for at vand, der løber ud over tagets kant i træ, ikke bliver optaget af træet.

Hvorfor er det godt til hjemmet?

De fleste huse, der har tegltag, har også monteret en form for træplade kaldet krydsfinerplade nederst på dets spær. Disse plader agerer støtter til de nederste tagsten, som dermed har noget at hvile på, og som inddækningen kan gøres fast ved. Når det så regner, og tagrenderne forhåbentlig tager det meste af vandet fra oversiden af teglstenene, kan det dog ske at noget af vandet skulle ledes ind bag tagstenene og ramme krydsfinerpladerne. I sidste ende kan det betyde, med fugtigt træ, er der vil gå råd i træet, og det er der ingen der ønsker. Fodblik kan installeres som en ekstra sikkerhed i, at vandet aldrig når ind til det træ, der er monteret, da fodblik ofte produceres i aluminium og ikke optager vand, men blot leder det væk.