Din guide til rosé vin – sådan vælger du den rette flaske hver gang!

Er du helt vild med sommer, høj sol og tocifrede varmegrader? Er du ligeledes helt vild med at nye et godt glas rosé på en dag, der kan krydse alle disse af? Så er du altså kommet til det helt rette sted. Lige her har du nemlig mulighed for at lære meget mere om netop rosé, så du aldrig igen kommer hjem med en forkert flaske! Du vil blandt andet lære, hvilken rosé, du skal servere til din grillmad – og meget andet naturligvis. Så læs endelig med her, eller gå allerede nu på opdagelse i den store verden af rosé.

Rosé er ikke en bladning af rødvin og hvidvin

Først og fremmest er det vigtigt at afklare den myte, der siger, at rosévin er en blanding af rødvin og hvidvin – det er det ikke. Jo, alle rosévine er lavet på blå druer, men der er altså en forskel på rosévin og rødvin. Forskellen ligger i macérationen, som også er kaldet opblødningstiden. Faktisk har alle rødvine på et tidspunkt været rosévine, og det hele afhænger af, hvor lang skindkontakt druemosten har med skallerne fra vinen. Farven fra de blå druer trækker nemlig ud i mosten sammen med en masse smag og tannin. Ved fremstilling af rosé fjernes skallerne eksempelvis typisk efter 12-36, hvor en dybrød Bordeaux godt kan have ligget med skallerne i 2-3 uger.

Sådan vælger du den rette rosé

Man kan som udgangspunkt dele rosévine op i 3 kategorier – mild/letdrikkelig, tør/alsidig og kraftig/intens. En mild og letdrikkelig rosé er perfekt til de varme sommeraftener eller som aperitif. Her er der ofte tale om rosévine, der er lavet på den lette Pinot Noir drue. Ønsker du dog en mere tør rosé, du stadig kan nyde alene, men også sammen med mad? Så skal du lede i kategorien, tør/alsidig. Disse rosévine går nemlig fx godt til snacks og frokoster. Sidst, men ikke mindst, har du de kraftige og intense rosévine. Disse rosévine er mere fyldige i smagen, og de passer derfor også helt perfekt til grillet lyst kød og krydrede retter. Du kan blandt andet se nærmere på den lækre rosé Cillar De Silos Rosado, der er lavet på den krydrede Tempranillo drue. Denne sørger for, at vinen får masser af smag.